• Een vijftal kleurige dildo’s

Seksuele gezondheid

Met 11.413 SOA- en SENSE-consulten zet het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) GGD Haaglanden zich in om soa’s en ongewenste zwangerschap te voorkomen. Inwoners van regio Haaglanden kunnen anoniem en vertrouwelijk terecht voor screening op en eventueel behandeling van de vijf belangrijkste seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Daarnaast geeft het CSG voorlichting om kennis en vaardigheden te vergroten die bijdragen aan een seksueel gezond leven. Specifieke aandacht was er voor kwetsbare groepen als

  • sekswerkers in raamstraten;
  • jonge meiden met het oog op seksuele empowerment;
  • voorkomen van ongewenste/onbedoelde zwangerschap van (jonge) kwetsbare vrouwen;
  • Mannen die seks hebben met Mannen (MSM);
  • mannelijke sekswerkers.
Vindpercentages gevonden soa/ Diagnoses ‘BIG 5’ in 2018
Soa20182017
Chlamydia1257 (11,2%)1.463 - 12,8%
Gonorroe501 (4,5%)432 - 3,8%
Hiv16 (0,2%)19 – 0,2%
Infectieuze syfilis75 (0,9%)86 - 1,0%
Infectieuze Hep B4 (0,1%)8 - 0,2%

Ter oriëntatie op het landelijke programma ‘Nu niet zwanger’ heeft het CSG GGD Haaglanden eind 2018 alle betrokken professionals in de regio uitgenodigd voor een expertmeeting. Doel ervan was uit te wisselen hoe elke partij een bijdrage levert aan het voorkomen van ongewenste en ongeplande zwangerschap bij met name kwetsbare vrouwen. De dienstverlening op het gebied van anticonceptie is uitgebreid met het aanbieden van langwerkende anticonceptie, zoals spiraaltjes en Implanon.

PrEP-spreekuur voor 190 mensen met hiv

In 2018 kwamen bij het CSG 190 cliënten in zorg met een (PrEP) medicatie-instelling, zij kregen in totaal circa 750 consulten.

Niet iedereen durft naar de huisarts of de GGD te gaan om zich te laten testen op soa’s, waaronder hiv. Daarom werkt de GGD ook met online-consulten aan homomannen en jongeren over de risico’s van onveilige seks.

Met klantenacties in raamstraten kregen bezoekers van sekswerkers informatie over gezondheidsrisico’s bij onveilige seks. Ook werd aandacht gevraagd voor het betalen van een eerlijke prijs, het melden van signalen van uitbuiting of gedwongen prostitutie en kregen bezoekers het aanbod om een soa-test te doen in de gezondheidsbus van GGD Haaglanden.